Turisme Ulldecona | FESTES, FIRES i JORNADES
15464
page-template-default,page,page-id-15464,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

FESTES, FIRES i JORNADES

ULLDECONA VA DE TAPES

El mes d’Abril a Ulldecona és sinònim d’Ulldecona va de Tapes! I just enguany, any de  Quinquennals en celebrem la 5a edició.
El passat 20 de març, al pis superior de l’Oficina de Tuirisme,  vam presentar a la premsa i a un grup de cinc instagramers de renom del territori: @wais.sveru , @pistaxin , @3cacaus.saychese @pinapli @ultraheroi, les diferents propostes dels disset establiments col·laboradors i tots van assenyalar en apuntar la gran qualitat dels productes i la presentació tant acurada de les Tapes. Segur que en gaudirem moltíssim! Agrair a tots els empresaris implicats la seva col·laboració, implicació i el bon treball dut a terme.

Podrem gaudir de la Ulldecona va de Tapes els divendres 5, 12 i 26 d’Abril i 3 de maig, de 18:30h a 22h. El preu són 3€ TAPA+Quinto Estrella/Vi DO Terra Alta/Refresc.

Des d’aquí us animem a participar de la Ruta de les Tapes que consisteix en emplenar unes butlletes que trobareu als mateixos establiments. A n’aquestes butlletes trobareu 4 espais buits on, us posaran el segell (un per establiment), un cop tingueu els quatre, s’hauran d’omplir les dades, senyalar quina ha estat la tapa que més us a agradat i dipositar la butlleta a unes caixes que trobareu al mateix local. D’aquesta manera sabrem quina ha estat la millor Tapa de la Ulldecona va de Tapes 2019 i entrareu al sorteig de dos sopars de tapes:

  • Un sopar per a dos persones a l’establiment guanyador de la Ulldecona va de Tapes 2019
  • Un sopar per a dos persones a escollir entre tots els establiments menys el guanyador.

Enguany com a novetat CONCURS DE SOTORIES A INSTAGRAM

Bases de Participació:

  • Els concursants hauran de ser seguidors del perfil @turismeulldecona a Instagram.
  • Publicar Històries d’imatges NO vídeos, relacionades amb la Ruta de les Tapes dels divendres 5, 12 i 26 d’abril i 3 de maig (tapes, ambient….).
  • Utilitzar el hashtag #Ullvadetapes19 i fer menció a: @turismeulldecona.
  • Les Històries seran vàlides des de les 18:30h del divendres 5 d’abril a les 24h. del dissabte 4 de maig.
  • L’Història guanyadora sorgirà per votació popular als perfils d’Instagrams i Facebook de Turisme Ulldecona d’entre 4 finalistes que un jurat haurà escollit prèviament.
  • El premi consistirà en un cap de setmana al Càmping Ametlla de l’Ametlla de Mar, en un Bungalow per a 4 persones (exceptualnt Setmana Santa i Juliol/Agost)

Us convidem a tots a participar-hi! Enguany  el tret de sortida correrà a càrrec de la Xaranga local Bandarres que actuarà pels diversos establiments el primer divendres i, tancarem edició, el 3 de maig amb un concert itinerant de dos dels nostres grups musicals locals WIDOUP (wydowp-rap/trap) i CULSCULTS (reggeae/ska). Ja veieu, tant el bon menjar, com la bona festa estan assegurats! Som-hi!

FESTES QUINQUENNALS

Tots els anys acabats en 4 i en 9 se celebren a Ulldecona les Festes Quinquennals!

Com a conseqüència de la guerra, la imatge de la Mare de Déu de la Pietat, que es trobava a l’ermita, va ser destruïda el 27 de juliol de l’any 1936. Llavors, un artista local, Vicent Barrera va dir “si torno en salut de la guerra prometo fer una altra Verge”, “pos si tu la fas, jo la pagaré”, va dir Manuel Vericat, propietari d’un forn. Al mes d’agost de l’any 39, un cop la imatge ja fou enllestida, escultor i mecenes van fer-ne la donació oficial al poble a través de l’Ajuntament.
El 8 de setembre de l’any 1939, durant la celebració de la missa en honor a la Verge, el pare Rvd. frederic Domingo va exaltar els ànims dels nombrosos feligresos allí congregats i els va fer prometre que baixarien la Mare de Déu cada 5 anys, des de l’Ermita de la Serra de Godall a va esculpir una nova imatge, que és la que avui podem contemplar. A partir de 1944 el poble sencer decideix baixar la Mare de Déu de l’ermita i passejar-la pels carrers del poble i, a més a més, fan la promesa col·lectiva de repetir-ho cada cinc anys.

La iniciativa d’aquest fet va ser encapçalada per un grup molt reduït de persones (de fet hi ha documents que així ho corroboren) però va ser l’empenta i el ressò popular allò que va produir el fenomen de la baixada de la Mare de Déu. És tan difícil d’esbrinar el motiu exacte! És tan difícil saber tots els motius individuals que van impulsar tot un poble!

La promesa d’un poble i aquesta promesa dels falduts va ser la llavor de les Festes Quinquennals. Més tard es traslladarien les Festes Majors al setembre (de primer se celebraven per Sant Lluc) i això faria encara més gran l’eufòria de les Quinquennals.

A la vora d’aquesta prometença s’han creat, al llarg del temps, algunes llegendes: si la Mare de Déu fa ploure quan hi ha sequera, els grans miracles… En fi, tota una sèrie de justificacions que barregen la realitat amb la fantasia per tal d’assolir un únic objectiu: baixar la Mare de Déu de l’ermita cada cinc anys (els acabats en 4 i en 9) i tot el que això suposa.

Ulldecona no és un cas aïllat. A Morella, seguint la promesa feta a la Mare de Déu de Vallivana, fa tres-cents anys que continuen la tradició celebrant les Festes Sexennals. A Alcanar també tenen unes Festes Quinquennals en honor a la Verge del Remei. I justament cada 30 anys coincideixen les manifestacions d’aquests tres pobles (1994, 2024, …).

Participació massiva I tornem a Ulldecona. A les Festes Quinquennals hi participa TOTHOM. I no és una exageració. Cadascú a la seva manera i amb les seves possibilitats, però tots (tant els qui viuen al poble com els qui viuen fora) tenen el punt de trobada a les Quinquennals.

Aquestes Festes no són unes festes espontànies que emergeixen del no res. Tot el contrari: són la renovació d’una promesa que per fer-se realitat necessita premeditació, treball, esforç i sacrifici… de tot un poble.

Les Quinquennals s’enceten quan els ulldeconencs van a buscar la Pietat a l’ermita, a peu i en romeria. Un dels moments més emocionants és l’arribada al poble: el carrer Major, ple a vessar de gent, s’omple de joia: Visca! Visca la Mare de Déu de la Pietat! És una arribada encisadora: l’alegria es barreja amb les llàgrimes. L’eco dels coets i petards augmenten els calfreds i les esgarrifances d’aquella visita tan esperada. L’encanteri de la rebuda il.lumina les cares de tots… perquè, de vegades, l’encanteri desdibuixa els límits entre la fe i la raó.
Durant nou dies la Verge de la Pietat passeja per Ulldecona. El poble es distribueix en sectors i no hi ha carreró ni carreronet que no passi la processó. Els carrers, vestits de festa, colors, llums i flors reben la seva Patrona. Des de l’any 89 la Pietat també passeja per Valentins, Castell, Sant Joan del Pas i Ventalles. I enguany, per primer cop , també anirà a La Miliana. Després d’aquests nou dies, la Mare de Déu, acompanyada per la gent del poble, torna a la tranquil·litat de l’ermita on s’esguarda des de la muntanya una Ulldecona que acaricia suaument el Montsià. Tant els falduts com els forasters, religiosos o laics, han viscut nou dies emocionants.

Ara bé, la preparació de la visita de la Verge ha esdevingut un art. Durant les Festes Quinquennals el poble es transforma majestuós. Els carrers manifesten artísticament la voluntat d’un poble. Això vol dir moltes hores de treball manual, de retallar paperets, de cosir roba, de pintar testos, de clavar filferros … moltes hores de convivència entre veïns.
Els preparatius
De vegades aquesta tasca comença fins i tot dos anys abans de les Festes. Els veïns de cada carrer es reuneixen i decideixen tots plegats el treball que es portarà a terme. Tot seguit comença la feinada que, algun cop, comporta discussions, baralles, “tu-has-treballat-menys-que-jo”, “no-acabarem”, nerviosismes… unes vetllades de juliol i d’agost plenes de rogles de gent treballant, sovint a la fresca del carrer o a la intimitat de les entrades, unes vetllades plenes de màgia.

Des del 44, els ornaments dels carrers han evolucionat. Per una banda, cada cop s’han arreglat més nombre de carrers i, per l’altra, el perfeccionament i la sofisticació han pres més empenta. Les flors i plantes naturals, les esparregueres i els verdets van donar pas a les flors de paper. I les flors de paper han estat substituïdes, a poc a poc, per roba o paper plastificat. L’economia (cada vegada es destinen més diners) i els canvis meteorològics (els aiguats) han estat dos dels factors més importants de cara a l’evolució i el canvi de materials a l’hora de confeccionar els treballs. S’ha de dir també que la gent lluita per la originalitat i la bellesa dels seus carrers. I així s’utilitzen elements ben diversos com fustetes, mistos, mitges, plomes de tord, cartrons, fulles seques i pintades… Els balcons s’omplen de vànoves i cobrellits preciosos de punt de ganxo, ornaments de llums, dibuixos de l’Ave Maria… Els carrers, de sostres de paperets (encara que això es feia més antigament) i de catifes espectaculars (més recentment)…

Els valors Tots, homes, dones, xiquets, tots participen a les Quinquennals. El poble canvia d’aspecte. La majoria de cases netegen les façanes: Ulldecona fa goig. Cada carrer està impecablement polit i la seva gent oblida les picabaralles de les floretes perquè la gent d’Ulldecona està acostumada a compartir (cosa cada vegada més rara a la societat urbana). Les Quinquennals inviten a la reconciliació dels veïns perquè l’arribada de la Mare de Déu està per damunt dels recels i les disputes. Les Quinquennals són el cau de futures activitats col·lectives, d’associacions, de tasques conjuntes. I tot això deixa bocabadat el foraster, que moltes vegades no entén el rerafons que hi ha al darrere de les “floretes”. Unes “floretes” que van acompanyades de secret. Els falduts xalen de secretejar entre juliol i setembre. Qui no recorda el “telón de acero”?. Doncs bé, aquests secrets d’art mantenen viu l’interès de tot un poble per ser el millor que poden ser, sense premis, sense recompensa, perquè veient els carrers polits ja en tenen prou.

L’esclat d’un poble Les Quinquennals són el terrabastall, l’esclat d’un poble, una barreja de religiositat, de màgia, d’harmonia, d’ànsies de divinitat, de popularitat, d’esforç col·lectiu… perquè els falduts cada cinc anys fan un brindis per continuar sent el poble que volen ser: Ulldecona.

Tots els anys acabats en 4 i en 9 se celebren a Ulldecona les Festes Quinquennals!

Com a conseqüència de la guerra, la imatge de la Mare de Déu de la Pietat, que es trobava a l’ermita, va ser destruïda el 27 de juliol de l’any 1936. Llavors, un artista local, Vicent Barrera va dir “si torno en salut de la guerra prometo fer una altra Verge”, “pos si tu la fas, jo la pagaré”, va dir Manuel Vericat, propietari d’un forn. Al mes d’agost de l’any 39, un cop la imatge ja fou enllestida, escultor i mecenes van fer-ne la donació oficial al poble a través de l’Ajuntament.
El 8 de setembre de l’any 1939, durant la celebració de la missa en honor a la Verge, el pare Rvd. frederic Domingo va exaltar els ànims dels nombrosos feligresos allí congregats i els va fer prometre que baixarien la Mare de Déu cada 5 anys, des de l’Ermita de la Serra de Godall a va esculpir una nova imatge, que és la que avui podem contemplar. A partir de 1944 el poble sencer decideix baixar la Mare de Déu de l’ermita i passejar-la pels carrers del poble i, a més a més, fan la promesa col·lectiva de repetir-ho cada cinc anys.

La iniciativa d’aquest fet va ser encapçalada per un grup molt reduït de persones (de fet hi ha documents que així ho corroboren) però va ser l’empenta i el ressò popular allò que va produir el fenomen de la baixada de la Mare de Déu. És tan difícil d’esbrinar el motiu exacte! És tan difícil saber tots els motius individuals que van impulsar tot un poble!

La promesa d’un poble i aquesta promesa dels falduts va ser la llavor de les Festes Quinquennals. Més tard es traslladarien les Festes Majors al setembre (de primer se celebraven per Sant Lluc) i això faria encara més gran l’eufòria de les Quinquennals.

A la vora d’aquesta prometença s’han creat, al llarg del temps, algunes llegendes: si la Mare de Déu fa ploure quan hi ha sequera, els grans miracles… En fi, tota una sèrie de justificacions que barregen la realitat amb la fantasia per tal d’assolir un únic objectiu: baixar la Mare de Déu de l’ermita cada cinc anys (els acabats en 4 i en 9) i tot el que això suposa.

Ulldecona no és un cas aïllat. A Morella, seguint la promesa feta a la Mare de Déu de Vallivana, fa tres-cents anys que continuen la tradició celebrant les Festes Sexennals. A Alcanar també tenen unes Festes Quinquennals en honor a la Verge del Remei. I justament cada 30 anys coincideixen les manifestacions d’aquests tres pobles (1994, 2024, …).

Participació massiva I tornem a Ulldecona. A les Festes Quinquennals hi participa TOTHOM. I no és una exageració. Cadascú a la seva manera i amb les seves possibilitats, però tots (tant els qui viuen al poble com els qui viuen fora) tenen el punt de trobada a les Quinquennals.

Aquestes Festes no són unes festes espontànies que emergeixen del no res. Tot el contrari: són la renovació d’una promesa que per fer-se realitat necessita premeditació, treball, esforç i sacrifici… de tot un poble.

Les Quinquennals s’enceten quan els ulldeconencs van a buscar la Pietat a l’ermita, a peu i en romeria. Un dels moments més emocionants és l’arribada al poble: el carrer Major, ple a vessar de gent, s’omple de joia: Visca! Visca la Mare de Déu de la Pietat! És una arribada encisadora: l’alegria es barreja amb les llàgrimes. L’eco dels coets i petards augmenten els calfreds i les esgarrifances d’aquella visita tan esperada. L’encanteri de la rebuda il.lumina les cares de tots… perquè, de vegades, l’encanteri desdibuixa els límits entre la fe i la raó.
Durant nou dies la Verge de la Pietat passeja per Ulldecona. El poble es distribueix en sectors i no hi ha carreró ni carreronet que no passi la processó. Els carrers, vestits de festa, colors, llums i flors reben la seva Patrona. Des de l’any 89 la Pietat també passeja per Valentins, Castell, Sant Joan del Pas i Ventalles. I enguany, per primer cop , també anirà a La Miliana. Després d’aquests nou dies, la Mare de Déu, acompanyada per la gent del poble, torna a la tranquil·litat de l’ermita on s’esguarda des de la muntanya una Ulldecona que acaricia suaument el Montsià. Tant els falduts com els forasters, religiosos o laics, han viscut nou dies emocionants.

Ara bé, la preparació de la visita de la Verge ha esdevingut un art. Durant les Festes Quinquennals el poble es transforma majestuós. Els carrers manifesten artísticament la voluntat d’un poble. Això vol dir moltes hores de treball manual, de retallar paperets, de cosir roba, de pintar testos, de clavar filferros … moltes hores de convivència entre veïns.
Els preparatius
De vegades aquesta tasca comença fins i tot dos anys abans de les Festes. Els veïns de cada carrer es reuneixen i decideixen tots plegats el treball que es portarà a terme. Tot seguit comença la feinada que, algun cop, comporta discussions, baralles, “tu-has-treballat-menys-que-jo”, “no-acabarem”, nerviosismes… unes vetllades de juliol i d’agost plenes de rogles de gent treballant, sovint a la fresca del carrer o a la intimitat de les entrades, unes vetllades plenes de màgia.

Des del 44, els ornaments dels carrers han evolucionat. Per una banda, cada cop s’han arreglat més nombre de carrers i, per l’altra, el perfeccionament i la sofisticació han pres més empenta. Les flors i plantes naturals, les esparregueres i els verdets van donar pas a les flors de paper. I les flors de paper han estat substituïdes, a poc a poc, per roba o paper plastificat. L’economia (cada vegada es destinen més diners) i els canvis meteorològics (els aiguats) han estat dos dels factors més importants de cara a l’evolució i el canvi de materials a l’hora de confeccionar els treballs. S’ha de dir també que la gent lluita per la originalitat i la bellesa dels seus carrers. I així s’utilitzen elements ben diversos com fustetes, mistos, mitges, plomes de tord, cartrons, fulles seques i pintades… Els balcons s’omplen de vànoves i cobrellits preciosos de punt de ganxo, ornaments de llums, dibuixos de l’Ave Maria… Els carrers, de sostres de paperets (encara que això es feia més antigament) i de catifes espectaculars (més recentment)…

Els valors Tots, homes, dones, xiquets, tots participen a les Quinquennals. El poble canvia d’aspecte. La majoria de cases netegen les façanes: Ulldecona fa goig. Cada carrer està impecablement polit i la seva gent oblida les picabaralles de les floretes perquè la gent d’Ulldecona està acostumada a compartir (cosa cada vegada més rara a la societat urbana). Les Quinquennals inviten a la reconciliació dels veïns perquè l’arribada de la Mare de Déu està per damunt dels recels i les disputes. Les Quinquennals són el cau de futures activitats col·lectives, d’associacions, de tasques conjuntes. I tot això deixa bocabadat el foraster, que moltes vegades no entén el rerafons que hi ha al darrere de les “floretes”. Unes “floretes” que van acompanyades de secret. Els falduts xalen de secretejar entre juliol i setembre. Qui no recorda el “telón de acero”?. Doncs bé, aquests secrets d’art mantenen viu l’interès de tot un poble per ser el millor que poden ser, sense premis, sense recompensa, perquè veient els carrers polits ja en tenen prou.

L’esclat d’un poble Les Quinquennals són el terrabastall, l’esclat d’un poble, una barreja de religiositat, de màgia, d’harmonia, d’ànsies de divinitat, de popularitat, d’esforç col·lectiu… perquè els falduts cada cinc anys fan un brindis per continuar sent el poble que volen ser: Ulldecona.

FIRA DE SANT LLUC en imatges

Jordi Castell, de la Pastisseria Xocola’t, ens va deleitar amb uns suculents Arrossos d’Autor. Des d’aquí li agraim la seva sempre predisposta col·laboració. Gràcies!

L’Ana Maria Puig de la tenda de Tes i Cafès, Entre Te i la Olga Gonzàlez ens van deleitar en una Cata sensitiva de Tes Xinesos prèvia sessió de  relaxació. Genial! Gràcies!

L’ulldeconenc Noureddine Jalloul i el tortosí Pau Polo ens van deleitar amb una deliciosa Falsa Llima d’Arròs amb Llet. A més, fou el taller més solidari, ja que els diners recaptats van anar a l’AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer). Des d’aquí, gràcies per tot plegat!

I de la mà d’Hèctor Riveiro, un dels cuiners del Restaurant SUKOMI de Tortosa, vam apendre com fer Sushi Japonès i després ens el vam menjar, boníssim!! Gràcies per venir!

I el xef Vicent Guimerà, estrella Michelin per segon any consecutiu al front del seu Restaurant l’Antic Molí d’Ulldecona, juntament, en part del seu gran equip, ens van fer una classe magistral de com s’elabora el seu nou menú degustació, l’EFÍMER. Genial!

L’Ana Maria Puig de Entre Te, va dur a terme un taller més que interessant sobre el Te Matcha i les seves propietats, a més, ens va deleitar en un suculent pa de pessic amb aquest te. Increible! Gràcies per participar!

A càrrec de l’empresa “lo Gambusí” de Tortosa, vam dur a terme un tast de cerveses artesanes d’àrreu de les Terres de l’Ebre. Tot un èxit de participació. Gràcies!

FESTES MAJORS DELS BARRIS

ELS VALENTINS

Festes Majors  en honor a Sant Antoni (dia 13 de juny),  patró dels Valentins. Ball, bous i activitats diverses. Del 10 al 14 de juny de 2015


EL CASTELL

Festes en honor al Patró Sant Joaquim. (26 de juliol). Bous, ball… Les properes Festes Majors seran de l’1 al 3 d0agost de 2014.


SANT JOAN DEL PAS

Festes Majors en honor al patró, Sant Joan Baptista (24 de juny).Programa aquí!


LES VENTALLES

Festes en honor a Sant Joan Baptista, patró de Les Ventalles (24 de juny).  Ball, sopars populars, jocs…
Programa aquí!


LA MILIANA

Festes en honor al Patró Sant Joaquim (26 de juliol).  Les Festes Majors es solen prolongar al llarg de diversos caps de setmana.  Ball, sopars populars, festes per als més petits, cuines del món…

FESTES MAJORS DE LA PIEDAT

Festes Majors en honor a la nostra patrona la Mare de Déu de la Pietat. Enguany són del 26 d’agost al 3 de setembre. Descarrega’t el programa clicant aquí!

JORNADES MUSICALS A L'ERMITA DE LA PIETAT

Últim concert el 26 d’agost!

Aforament limitat. Obrim portes a les 18,30h i els concerts són a les 20h. Abans i després, sessions viníl·liques amb els millors DJ’s de la galàxia. Bona música, ambient del bo, un marc incomparable,…què més es pot demanar?

WhatsApp Image 2018-04-18 at 12.54.15
FESTES MAJORS DELS BARRIS

ELS VALENTINS

Festes Majors  en honor a Sant Antoni (dia 13 de juny),  patró dels Valentins. Ball, bous i activitats diverses. Del 10 al 14 de juny de 2015


EL CASTELL

Festes en honor al Patró Sant Joaquim. (26 de juliol). Bous, ball… Les properes Festes Majors seran de l’1 al 3 d0agost de 2014.


SANT JOAN DEL PAS

Festes Majors en honor al patró, Sant Joan Baptista (24 de juny).Programa aquí!


LES VENTALLES

Festes en honor a Sant Joan Baptista, patró de Les Ventalles (24 de juny).  Ball, sopars populars, jocs…
Programa aquí!


LA MILIANA

Festes en honor al Patró Sant Joaquim (26 de juliol).  Les Festes Majors es solen prolongar al llarg de diversos caps de setmana.  Ball, sopars populars, festes per als més petits, cuines del món…

FESTES MAJORS DE LA PIEDAT

Festes Majors en honor a la nostra patrona la Mare de Déu de la Pietat. Enguany són del 26 d’agost al 3 de setembre. Descarrega’t el programa clicant aquí!

FESTES QUINQUENNALS

Tots els anys acabats en 4 i en 9 se celebren a Ulldecona les Festes Quinquennals!

Com a conseqüència de la guerra, la imatge de la Mare de Déu de la Pietat, que es trobava a l’ermita, va ser destruïda el 27 de juliol de l’any 1936. Llavors, un artista local, Vicent Barrera va dir “si torno en salut de la guerra prometo fer una altra Verge”, “pos si tu la fas, jo la pagaré”, va dir Manuel Vericat, propietari d’un forn. Al mes d’agost de l’any 39, un cop la imatge ja fou enllestida, escultor i mecenes van fer-ne la donació oficial al poble a través de l’Ajuntament.
El 8 de setembre de l’any 1939, durant la celebració de la missa en honor a la Verge, el pare Rvd. frederic Domingo va exaltar els ànims dels nombrosos feligresos allí congregats i els va fer prometre que baixarien la Mare de Déu cada 5 anys, des de l’Ermita de la Serra de Godall a va esculpir una nova imatge, que és la que avui podem contemplar. A partir de 1944 el poble sencer decideix baixar la Mare de Déu de l’ermita i passejar-la pels carrers del poble i, a més a més, fan la promesa col·lectiva de repetir-ho cada cinc anys.

La iniciativa d’aquest fet va ser encapçalada per un grup molt reduït de persones (de fet hi ha documents que així ho corroboren) però va ser l’empenta i el ressò popular allò que va produir el fenomen de la baixada de la Mare de Déu. És tan difícil d’esbrinar el motiu exacte! És tan difícil saber tots els motius individuals que van impulsar tot un poble!

La promesa d’un poble i aquesta promesa dels falduts va ser la llavor de les Festes Quinquennals. Més tard es traslladarien les Festes Majors al setembre (de primer se celebraven per Sant Lluc) i això faria encara més gran l’eufòria de les Quinquennals.

A la vora d’aquesta prometença s’han creat, al llarg del temps, algunes llegendes: si la Mare de Déu fa ploure quan hi ha sequera, els grans miracles… En fi, tota una sèrie de justificacions que barregen la realitat amb la fantasia per tal d’assolir un únic objectiu: baixar la Mare de Déu de l’ermita cada cinc anys (els acabats en 4 i en 9) i tot el que això suposa.

Ulldecona no és un cas aïllat. A Morella, seguint la promesa feta a la Mare de Déu de Vallivana, fa tres-cents anys que continuen la tradició celebrant les Festes Sexennals. A Alcanar també tenen unes Festes Quinquennals en honor a la Verge del Remei. I justament cada 30 anys coincideixen les manifestacions d’aquests tres pobles (1994, 2024, …).

Participació massiva I tornem a Ulldecona. A les Festes Quinquennals hi participa TOTHOM. I no és una exageració. Cadascú a la seva manera i amb les seves possibilitats, però tots (tant els qui viuen al poble com els qui viuen fora) tenen el punt de trobada a les Quinquennals.

Aquestes Festes no són unes festes espontànies que emergeixen del no res. Tot el contrari: són la renovació d’una promesa que per fer-se realitat necessita premeditació, treball, esforç i sacrifici… de tot un poble.

Les Quinquennals s’enceten quan els ulldeconencs van a buscar la Pietat a l’ermita, a peu i en romeria. Un dels moments més emocionants és l’arribada al poble: el carrer Major, ple a vessar de gent, s’omple de joia: Visca! Visca la Mare de Déu de la Pietat! És una arribada encisadora: l’alegria es barreja amb les llàgrimes. L’eco dels coets i petards augmenten els calfreds i les esgarrifances d’aquella visita tan esperada. L’encanteri de la rebuda il.lumina les cares de tots… perquè, de vegades, l’encanteri desdibuixa els límits entre la fe i la raó.
Durant nou dies la Verge de la Pietat passeja per Ulldecona. El poble es distribueix en sectors i no hi ha carreró ni carreronet que no passi la processó. Els carrers, vestits de festa, colors, llums i flors reben la seva Patrona. Des de l’any 89 la Pietat també passeja per Valentins, Castell, Sant Joan del Pas i Ventalles. I enguany, per primer cop , també anirà a La Miliana. Després d’aquests nou dies, la Mare de Déu, acompanyada per la gent del poble, torna a la tranquil·litat de l’ermita on s’esguarda des de la muntanya una Ulldecona que acaricia suaument el Montsià. Tant els falduts com els forasters, religiosos o laics, han viscut nou dies emocionants.

Ara bé, la preparació de la visita de la Verge ha esdevingut un art. Durant les Festes Quinquennals el poble es transforma majestuós. Els carrers manifesten artísticament la voluntat d’un poble. Això vol dir moltes hores de treball manual, de retallar paperets, de cosir roba, de pintar testos, de clavar filferros … moltes hores de convivència entre veïns.
Els preparatius
De vegades aquesta tasca comença fins i tot dos anys abans de les Festes. Els veïns de cada carrer es reuneixen i decideixen tots plegats el treball que es portarà a terme. Tot seguit comença la feinada que, algun cop, comporta discussions, baralles, “tu-has-treballat-menys-que-jo”, “no-acabarem”, nerviosismes… unes vetllades de juliol i d’agost plenes de rogles de gent treballant, sovint a la fresca del carrer o a la intimitat de les entrades, unes vetllades plenes de màgia.

Des del 44, els ornaments dels carrers han evolucionat. Per una banda, cada cop s’han arreglat més nombre de carrers i, per l’altra, el perfeccionament i la sofisticació han pres més empenta. Les flors i plantes naturals, les esparregueres i els verdets van donar pas a les flors de paper. I les flors de paper han estat substituïdes, a poc a poc, per roba o paper plastificat. L’economia (cada vegada es destinen més diners) i els canvis meteorològics (els aiguats) han estat dos dels factors més importants de cara a l’evolució i el canvi de materials a l’hora de confeccionar els treballs. S’ha de dir també que la gent lluita per la originalitat i la bellesa dels seus carrers. I així s’utilitzen elements ben diversos com fustetes, mistos, mitges, plomes de tord, cartrons, fulles seques i pintades… Els balcons s’omplen de vànoves i cobrellits preciosos de punt de ganxo, ornaments de llums, dibuixos de l’Ave Maria… Els carrers, de sostres de paperets (encara que això es feia més antigament) i de catifes espectaculars (més recentment)…

Els valors Tots, homes, dones, xiquets, tots participen a les Quinquennals. El poble canvia d’aspecte. La majoria de cases netegen les façanes: Ulldecona fa goig. Cada carrer està impecablement polit i la seva gent oblida les picabaralles de les floretes perquè la gent d’Ulldecona està acostumada a compartir (cosa cada vegada més rara a la societat urbana). Les Quinquennals inviten a la reconciliació dels veïns perquè l’arribada de la Mare de Déu està per damunt dels recels i les disputes. Les Quinquennals són el cau de futures activitats col·lectives, d’associacions, de tasques conjuntes. I tot això deixa bocabadat el foraster, que moltes vegades no entén el rerafons que hi ha al darrere de les “floretes”. Unes “floretes” que van acompanyades de secret. Els falduts xalen de secretejar entre juliol i setembre. Qui no recorda el “telón de acero”?. Doncs bé, aquests secrets d’art mantenen viu l’interès de tot un poble per ser el millor que poden ser, sense premis, sense recompensa, perquè veient els carrers polits ja en tenen prou.

L’esclat d’un poble Les Quinquennals són el terrabastall, l’esclat d’un poble, una barreja de religiositat, de màgia, d’harmonia, d’ànsies de divinitat, de popularitat, d’esforç col·lectiu… perquè els falduts cada cinc anys fan un brindis per continuar sent el poble que volen ser: Ulldecona.

JORNADES MUSICALS A L'ERMITA DE LA PIETAT

Últim concert el 26 d’agost!

Aforament limitat. Obrim portes a les 18,30h i els concerts són a les 20h. Abans i després, sessions viníl·liques amb els millors DJ’s de la galàxia. Bona música, ambient del bo, un marc incomparable,…què més es pot demanar?

WhatsApp Image 2018-04-18 at 12.54.15